Prep – Huisartsenpraktijk van den Berg & Koelma – Zeist
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk van den Berg & Koelma
Kroostweg 43 3704 EB
Zeist

Prep

Informatie over PrEP

Omdat de GGD zeer lange wachtlijsten heeft en er weinig huisartsen zijn welke Prep willen voorschrijven zijn wij in onze praktijk in 2019 gestart met het voorschrijven hiervan. Bij huisarts Erik Koelma en huisarts Mark Rietbroek kan je een consult aanvragen, ook als je niet in de buurt woont. Je wordt dan als passant ingeschreven en de kosten van de consulten worden dan volledig door je zorgverzekeraar vergoed. De kosten van het bloedonderzoek en de SOA testen gaan wel van je eigen risico af, of je moet dit via de GGD kunnen regelen. De Prep medicatie zelf wordt door de meeste zorgverzekeraars niet vergoed, maar wij houden bij waar het het goedkoopst is.

Wat is PrEP: het is een samengesteld middel van 2 virusremmers die ontwikkeld zijn voor de behandeling tegen HIV. Na jaren onderzoek bleek dat deze 2 middelen samen effectief zijn om besmetting met HIV tegen te gaan, mits gebruikt volgens de voorwaarden die erbij horen. Het gaat om de middelen Emtricitabine en  Tenofovirdisoproxil

PrEP staat voor Pre Expositie Profylaxe. Het is een preventieve methode. Niet een genezende methode. Helaas bestaat er nog geen medicijn om volledig van HIV te genezen.

Hoe neem je Prep? Je kan het op 2 manieren gebruiken: incidenteel gebruiken rondom de seks of continu elke dag gebruiken. Voor die laatste kiezen mensen indien ze ofwel vaker (bijvoorbeeld meer dan 1x per week)  PrEP zouden gebruiken of als ze bezwaren hebben met bijwerkingen tegen de PrEP en met name de startdosis van 2 tabletten vervelend vinden.
De incidentele methode is: Starten met 2 tabletten tussen de 2-24 uur voorafgaand aan de seks. En vervolgens nog 24 en 48 uur na de inname nog 2x 1 tablet. Totaal dus 4 tabletten.
De continue methode is elke dag 1 tablet op een vast tijdstip. De tijdstippen van innemen is bij beide methodes vrij strikt en het advies is een wekker/alarm te zetten in je telefoon (of speciale app daarvoor) om je te helpen herinneren aan de inname)

PrEP en nieren? Van het gebruik van de medicatie kan je nierfunctie wat afnemen. Dat hoeft geen probleem te zijn als dat in geringe mate is en je boven een bepaalde grens blijft zitten (meestal houden we de grens van 60 aan) Bij aanvang bepalen we hoe de nierfunctie is vóór je start en daarna testen we elk jaar of het nog steeds oké is met de nierfunctie.

Controles op SOA? Vanwege een hoger risico op de overdracht van het hiv-virus is regelmatige controle op Soa’s essentieel bij het nemen van PrEP. Met name het Hepatitis C virus en Chlamydia geven een hoger risico op het overdragen van het virus indien je tevens met een van deze Soa’s besmet bent. Vandaar het strikte SOA test regime. Elke 3 maanden testen hoort er dus bij.

  • 1 maand na start: hiv-test. (en soms de nierfunctie afhankelijk van leeftijd en uitgangswaarde voor de start)
  • Iedere 3 maanden: hiv-test. Soa-screening (serologie voor Syfilis, Chlamydia en Gonorroe urogenitaal/oraal/rectaal). Interval van controles kan op basis van de individuele situatie verlengd worden naar bijvoorbeeld vier-of zesmaandelijks.
  • Iedere 6 maanden: HCV-serologie indien verhoogd risico. Bijvoorbeeld indien er sprake is intraveneus drugsgebruik, chemseks of groepsseks.

Iedere 12 maanden: Hepatis C-serologie bij alle PrEP-gebruikers. Nierfunctie indien: ≥50 jaar, en bij gedaalde nierfunctie bij eerdere controles of andere nierziekten.

 Zie ook: https://www.thuisarts.nl/hiv/ik-wil-prep-gaan-slikken-om-geen-hiv-te-krijgen